Boken

360 dagar med Afghanistan

360 dagar med AfghanistanFöre, under och efter insats
Handbok och tips vid utlandstjänstgöring
Förlag: Hjalmarson & Högberg bokförlag
ISBN: 978-91-983134-1-3

Tänk om min partner kommer hem i träkista?

Hur ska vi hålla kontakt under utlandstjänstgöringen? 

Hur ser verkligheten ut när ena partnern är i en krigszon?

Vad händer i parrelationen före, under tiden och efter insatsen?

Från det att jag får besked att Mikael är antagen till Afghanistan börjar jag skriva dagbok och fortsätter i 360 dagar. Mikael skriver under tiden i Afghanistan och i min bok får du våra dagböcker sammanvävda.

Jag skriver som partner och fru, men även som professionell familjeterapeut, handledare och specialpedagog.

Här berättar jag också om forskningen och intervjuar experter, försvarspsykiater, chefer på olika nivåer – och poliser som varit i Afghanistan och deras respektive. Handboken innehåller dessutom öppnande tips och verktyg om hur man tillsammans och var för sig klarar av tiden som den ene tjänstgör utomlands. Läs gärna ett utdrag från boken.

Beställ boken här!

 

Jag håller även föreläsning på temat Roller, relationer och utlandstjänstgöring som är temat i boken. Se föreläsningar för mer information.

Bakgrund till boken ”360 dagar med Afghanistan”

vagskyltJag och Mikael hade precis flyttat ihop 2005 när Mikael fick beskedet att han var antagen till Sudan. Det var hans beslut att söka och jag var inte delaktig i processen. Jag hade ingen aning om vad det skulle innebära för oss i parrelationen, men jag ville heller inte stoppa honom från att åka. Mikael hade tre tidigare missioner bakom sig i Kambodja (1992), Angola (1996) och Östtimor (2000) med FN som uppdragsgivare. Jag ville veta mera, men hittade inget dokumenterat varken i forskning eller i litteraturen om poliser i utlandstjänstgöring. Det finns en del skrivet om militärer, men väldigt lite som var relaterat till svenskar. Vi hade en tuff tid mellan 2005-2007 och det var inte enkelt att hoppa på kärlekståget igen efter hans hemkomst från Sudan.

Med Afghanistan var det ett gemensamt beslut. Jag var delaktig i hela processen och missionen varade i ett år: 2013-2014. Utifrån erfarenheten med Sudan bestämde jag mig för att skriva boken som jag saknade. Det finns mycket känslor, rädslor och oro som det kan vara svårt att prata om. Det är väldigt speciellt att leva i en relation under dessa förutsättningar och de som förstår har själva varit i samma sits och har en igenkänningsfaktor.

I boken ”360 dagar med Afghanistan” har jag valt att fokusera på vad som händer i parrelationen när ena partnern åker iväg till en krigszon. Hur och på vilket sätt hanterar man sitt nya liv, både den som är iväg och den som är hemma?  Hur hanterar man oro och rädsla? Vad gör man på leaven/ledigheterna? Vad händer i roller och relationer före, under och efter insatsen?

Läs gärna vad andra har sagt om boken. Du kan även läsa utdrag från boken här. Boken kan beställas på flera sätt. Se Beställ boken för mer information.