Sagt om boken
”360 dagar med Afghanistan”

”Hade den här boken funnits den där höstdagen 2002 när jag planerade min första utlandstjänst, som kom att bli en tioårig resa utomlands, hade jag varit mycket bättre förberedd. Min familj hade varit bättre förberedd. Många svåra och komplexa frågor hade blivit besvarade. Många frågeställningar som är belysta i boken hade inte varit någon överraskning. Jag är helt övertygad om att du kommer att ha stor nytta av boken. Det skulle jag ha haft den där dagen i slutet på 2002.”
Åke Roghe, Head of Mission Afghanistan.
Roghe var ytterst ansvarig för hela missionen och direktrapporterade till EU. Han har många års erfarenhet av utlandstjänstgöring och har sin ordinarie tjänst som polismästare i Gävle.
”I boken har Ulrika och hennes man på ett unikt sätt blottlagt sitt samskapande och sitt dialogiska samspel. Det handlar om förening i handling och kärlek. Därmed blir detta en bok som berör. Den bjuder in till reflektion och lärande, om såväl att bli och vara anhörig på hemmafronten, som att som anhörig genomföra missioner i dialog med sina nära och kära. Boken rekommenderas varmt i utbildning och förberedelse inför missioner för alla inblandade.Men också till oss som kommer eller kan komma i kontakt med personer med anhöriga som ska, är eller har varit iväg på uppdrag eller som själv ska, är eller har varit iväg. Berättelsen om livet före, under och efter mission lever vidare i veteranernas minne men också i deras anhörigas. Ulrika har delat med sig av sin berättelse och makens. Hon har dessutom bearbetat, analyserat och skrivit boken så att vi alla kan dra lärdomar och inte minst, finna tröst och hopp inför livets utmaningar.”
Ann-Margreth Olsson, Professional Doctor in Systemic Practice.
Universitetslektor i socialt arbete med arbetslivsinriktning. Soldat, veteran och anhörigforskningen på Högskolan Kristianstad
”Den som aldrig varit inne i ett krigsområde och haft utlandstjänst, i detta sammanhang kallad mission, eller är anhörig till någon som varit det, eller är på väg, är Ulrika Jonassons-Borggrens bok 360 dagar med Afghanistan, ett viktigt redskap för mental överlevnad. I bokens första del får man ta del av dagböckerna, där Ulrika och M ger uttryck för sina känslor och funderingar. Kärleksfulla, ibland irriterade, uppgivna och arga. Precis som livet självt, oavsett avstånd. Ulrikas känslor som maka, mor och specialpedagog inom skolvärlden, hur maken och polisen M å sin sida beskriver allt från det fruktlösa kriget mot mössen på förläggningen i Afghanistan till återkommande hemlängtan och den malande tanken på döden som lurpassar i skuggorna.

Som läsare undrar man hur ett äktenskap kan överleva, hur man mentalt i vardagen klarar av vetskapen om att det käraste man har kanske kommer hem förpackad i en träkista. Och att bli lämnad och övergiven. Hur klarar sig familjen om något händer? Många känslor att ta tag i. Det är inte första gången M är på insats. Han kommer visserligen hem på ett flertal ledigheter under tiden, men blir det alltid så bra som man tänkt sig när vardagen tränger på och så mycket socialt liv och annat skall hinnas med?Bokens andra del ger tips och råd till både anhöriga, arbetsgivare och andra som berörs vid utlandstjänstgöring. Så som världen ser ut i detta ögonblick är boken viktigare än någonsin. Läs den!!!”
Kicki Lindbergh, journalist, Göteborg
kickimedia@telia.com
”Började läsa din bok för att jag var nyfiken och intresserad av din historia om hur det är att vara anhörig till en person som reser ut i krig. Blev fascinerad över hur du hanterade situationen med delmål och ditt stora mål: att utveckla dig själv!
Efter ett tag upptäckte jag att jag läste boken på annat sätt än i början. Jag började tänka på mig själv och vänner som skulle må bra av ditt sätt att hantera det svåra i livet. Hoppas din bok når ut till gemene man, den kan göra skillnad! ”
Ing-Marie ”Mimmi” Öhman, Torrevieja, Spanien
”Tack för en känslosam läsning! Man förstår att det åligger mycket press på den som är hemmavarande. Du ger verkligen intryck av att vara stark. Och klok. Bra jobbat med boken. Gediget. Starkt av er båda att vara så personliga. Och det är genom personlighet man fångar ett engagemang hos läsaren. Intressant att parallellt få följa era individuella berättelser. Intressant också och se hur era individuella dramaturgiska linjer förändras. Hur den växer hos den ena samtidigt som den sjunker hos den andra. Och vice versa.
Jättebra med tipsen i slutet. Och kategoriseringen av insatsens/hemmavarandes olika byggstenar. Då ser läsaren på ett tydligt sätt insatsens olika delar. Det jag gillade mest var ditt förhållningssätt och din kravställan gentemot M. Tufft!
Du hade verkligen sorterat upp vad som var vad. Och genom det kunde du därför ställa specifika krav, ta plats och dessutom förklara och argumentera för det. Och sen vara trygg i ditt ställningstagande. Du visste vad du hade att förvänta dig. Och han visste också reglerna för att få åka iväg. Beundransvärt att du vid leaven (ledigheterna) kunde hålla inne med besvikelser, argumentationer osv. Att du förstod när det var dags att tiga samtidigt som när M behövde stöd så fanns du där för honom. Strongt med tanke på allt annat privat som hände runt omkring dig!”
Astrid Regemo-Samuelsson, Invidzonen, Stockholm
”Stort TACK till dig för boken och att du delar med dig av dina erfarenheter med sådan personlighet, något som jag är övertygad om att många i liknande situation kommer känna igen sig i, i sin gemensamma insats!
Jag började läsa boken direkt efter Veterandagen och, helt ärligt, jag mer eller mindre sträckläste den. Smålog vid flera tillfällen, fällde tårar vid några tillfällen och slogs av din träffsäkerhet i ämnet många gånger. Blev helt enkelt berörd på flera plan. Riktigt starkt och modigt av dig att lyckas kombinera fakta, handledning, känslor och verklighet på ett sådant proffsigt och intressant sätt!!Gillade verkligen upplägget med kombinationen av din och Mickes upplevelser parallellt! Att ni öppnar upp er och delar med er av er gemensamma insats kommer uppskattas av många många fler än mig. Bra jobbat och stort tack!!”
Cecilia Bergström, HR-konsult, Polismyndigheten Stockholm, Nationella Operativa enheten NOA
”Jag tror boken kan ge väldigt mycket åt bägge parter. Det är en insikt som är svår att berätta om och nog svår att förstå om man inte varit med om den.
Nu har du gjort och berättat om den resan för bägge parter vilket ger en bild som annars är svår att förmedla. Den har en given plats för de som tänker på en mission. Det är ett smalt fält men egentligen så är det stort med tanke på hur många som har det så i jobbsituationer som inte innebär den fara vi var i utan mer på relationen.
Bra bok som jag läste med stort intresse!”
Anders Essman, Afghanistanveteran och poliskommissarie Västra Götaland

Boken finns nu tillgänglig för beställning. Beställ ditt exemplar här eller läs ett utdrag av den här på hemsidan.